Golfbanor i Sverige och utomlands

Golf som OS-gren

Golf är en sport som tusentals människor utöver runt om i världen. Sanningen är att golf en gång i tiden fanns med som en gren i de olympiska spelen och till OS 2016 kommer sporten att göra intåg på nytt bland de officiella sporterna. Det hela beslutades när den olympiska kommittén sammanträdde under sommaren 2009 för att ta beslut om sporter som skulle ersätta baseboll och softboll.

Två gånger tidigare har vi sett golf i de olympiska spelen och detta var under OS 1900 i Paris och OS 1904 i Saint Louis. Vid mästerskapet i Frankrike deltog 22 tävlande från fyra länder i en klass för herrar och en klass för damer. USA tog hem gulden i bägge klasserna genom Charles Sands och Margaret Ives Abbott.  Även ett silver och ett brons gick till nationen och övriga medaljer togs hem av Storbritannien. Året därpå tog man bort klassen för damer och ersatte denna med en lagklass där lag på tio spelare ingick. Även här briljerade USA med hela 72 av de totalt 77 anmälda spelarna från en och samma nation. Samtliga medaljer i laggrenen gick till USA, då en och samma nation kunde anmäla flera lag till grenen. Även på herrsidan tog man hem medaljer, men guldet gick dock denna gång till kanadensaren George Lyon.

Den 6-21 augusti kommer den 31:a upplagan av de olympiska spelen gå av stapeln och här kommer förutom golf även rugby plockas in som en ny sport. Vilka golfare som får representera sin nation i spelen beror på hur världsrankingen ser ut i juli 2016, då anmälan för spelare sker. Spelarna som befinner sig i topp 15 är garanterade en plats i OS, men en och samma nation får samtidigt endast skicka fyra eller två representanter (regeln för fyra gäller för landen som har fyra spelare i topp 15). Då många högt placerade spelare kommer från en och samma nation kan ändå namn som står ganska långt ner på rankingen få chansen att vara med. Sverige kommer garanterat att ha två herrar och två damer som kvalificerar sig men det är i slutänden upp till Sveriges Olympiska Kommitté att bestämma om de vill nyttja dessa platser och sända svenska spelare till OS. Om Sverige tackar nej till en plats så går platsen till ett annat land.

En annan sport som även den är en OS-gren, men som inte så många tänker på är fotboll. Man skulle kunna tro att de olympiska spelen är det absoluta målet för många fotbollsspelare, men detta är absolut inte sanningen. Majoriteten utav spelarna deltar hellre i fotbolls EM 2020, då en vinst här anses vara mer värd än en olympisk medalj. En stor anledning till att fotbollen i OS inte fått den stora uppmärksamhet som man kan tro att den ska få är att det inte är nationernas seniorlandslag som deltar på herrsidan, utan här är det istället de olika U21-landslagen som möts. På damsidan är det dock de ”vanliga” landslagen som spelar och här har det gått väldigt bra för Sverige.