Golfbanor i Sverige och utomlands

Minigolf

En lite enklare variant av sporten och som även passar för alla åldrar är minigolf. Sporten kallas ibland även för bangolf eller miniatyrgolf och spelat endast med en putter som klubba. Precis som vid vanlig golf består en runda av 18 hål, men varje hål är istället en liten bana där du ska få igenom din boll för att den slutligen ska hamna i koppen, som räknas som mål. Ett håls utseende kan skilja sig åt mellan olika minigolfbanor, men regelmåttet säger att ett hål vanligtvis är mellan 6 och 18 meter långt. Runtom varje hål finns ofta en sarg som hindrar att bollen åker utanför banans område.

Sporten uppkom på 1920-talet och kom bara några år därefter till Sverige. Idag finns det banor i var och varannan stad och ligger ofta i anslutning till andra platser som gärna besöks under den varmaste tiden på året. Detta kan till exempel vara en strand, en campingplats eller en hamnpromenad.

Reglerna när du spelar minigolf är väldigt enkla och det handlar i grunden om att gå din boll igenom hålet och ner i koppen på så få slag som möjligt. Man kan som mest få sju slag på en bana och klarar man inte banan på sitt sjunde slag så får man ändå sju poäng i spelprotokollet, där antalet slag summeras. När man har tagit sig runt alla hålen på banan räknar man ihop poängen och det är då den med minst antal slag som vinner.

När du ska börja spela ett hål så placerar du din boll vid utslagsplatsen, som brukar vara en liten metallplatta där det finns fördjupningar som bollen kan placeras i för att den ska ligga still vid utslaget. På vissa hål finns det dessutom en markerad linje på ett ställe på sargen. Passerar du denna linje när du gör ett utslag är det bara att fortsätta, men gör du det inte måste du börja om vid utslagsplatsen.

Förutom att spela minigolf för rent nöje så finns det dem som tävlar i sporten. Det finns länder som har såväl seriespel som mästerskap för de som utför sporten. I Sverige är det Svenska Bangolfförbundet som arrangerar olika tävlingar och även har hand om de olika landslagen som i sin tur tävlar på internationell nivå.