Golfbanor i Sverige och utomlands

Golfutrustning

När man spelar golf så är det en del utrustning som man kan behöva ha. Här nedanför får du lite mer information om de olika saker du behöver under en golfrunda.

Grönt kort
Ett grönt kort innebär att du har deltagit i en utbildning för nya golfare där du fått kunskaper inom sporten så att du vet hur allting ska gå till när du är ute på banan och spelar. Du kommer att tillsammans med en utbildare lära dig golfens olika slag, spelets regler samt användbara golftermer. Dessutom får du lära dig hur du ska hantera din utrustning på rätt sätt. Kortet får du när du har utfört utbildningen och kan visa upp att du själv kan spela på banan. Du ska även klara av att få 18 poäng eller mer vid ett spel över 9 hål, alternativt 14–17 poäng vid två spel över 9 hål. Kortet är helt enkelt ett bevis på att du kan spela golf.

Klubbor
Klubborna som du använder när du spelar finns i en mängd olika varianter och de har alla olika användningsområden. Till exempel har du en speciell klubba, så kallad driver, för att få till hårda och långa slag, medan du använder en putter för att få i bollen i hålet vid sista slaget. Därför är det viktigt att du har flera olika klubbor när du spelar. Du kan antingen köpa alla klubbor i ett paket eller separat. Viktigt är dock att du har rätt längd på klubban, samt en vinkel som passar ditt spel.
Det är inte bara i golf som klubbor är en viktig del utav utrustningen, utan även i ishockey. När hockey VM 2019 i Slovakien går av stapeln kommer vi få se en mängd olika klubbor och troligen kommer vi även få se en del utav dessa brytas av i det tuffa spelet.

Bollar
I golf så är det bollen som har huvudrollen och detta är också någonting du måste köpa för att kunna spela. Golfbollar finns idag i en mängd olika modeller, där de alla har olika fördelar mot varandra. En del modeller är enklare att få till skruvar med till exempel. Då det lätt händer att man skjuter bort en boll när man spelar så är det bra att köpa flera stycken och ofta kan man göra detta i flerpack. Färgen på bollen har inte så stor betydelse, men men en färg som sticker ut kan det bli enklare att hålla koll på dina bollar mot det gröna gräset.

Golfbag
Med alla dessa klubbor och bollar som man ska ha med sig krävs det en enkelt sätt att transportera dessa på. Det rätta valet är då en golfbag, som kan hålla plats åt all din utrustning. Förutom ett stort och rymligt fack för dina klubbor, finns här mindre förvaring där du kan ha bollar, golfhandskar eller andra saker du vill ha med dig. Många golfbagar har utfällbara ben som gör att de kan ställas stabilt på gräsplanen.

Golfvagn
Då golfbagen kan bli ganska tung så väljer många att köpa en modell som man kan fästa på en golfvagn. Denna hjul-anordning låter dig smidigt dra fram din utrustning på plan, vilket tar betydligt mindre på din rygg än en vanlig golfbag. Detta är även extra smidigt om du spelar på en bana där det är väldigt långa avstånd mellan hålen.