Golfbanor i Sverige och utomlands

Sveriges toppgolfare

Det råder ingen som helst tvekan om vem som är Sveriges störta golfstjärna genom tiderna. Annika Sörenstam är inte bara störst någonsin i Sverige, utan hur man än räknar även i världsgolfen bland damerna. För att börja med något kan man nämna att Sörenstam under sin proffskarriär spelat in närmare 200 miljoner svenska kronor bara i prispengar. Lägg därtill sponsorkontrakt och reklamintäkter och det är lätt att konstatera att Sörenstam inte kommer ha några ekonomiska bekymmer att brottas med framöver, även om hon nyligen lade golfklubborna på hyllan i professionella sammanhang. Sportsligt har hon bland annat vunnit åtta majortävlingar, däribland US Open tre gånger och lika många LPGA-tävlingar, dessa också tre år i följd, vilket är rekord.

Ett mått på hennes storhet är att hon som första kvinnliga golfare blev inbjuden att delta i en PGA-tävling på herrtouren. Där lyckades hon visserligen inte nå slutrundan men förpassade ändå en rad herrgolfare lägre ner på resultatlistan. Sörenstam har förutom majortävlingarna en lång rad segrar i andra tävlingar på touren, både i Sverige, Europa, USA och andra delar av världen. Tillsammans med utvalda skaror europeiska toppgolfare har hon också vunnit Solheim Cup mot USA-lag vid två tillfällen och varit uttagen till inte mindre än åtta av de deltagande lagen.

Utmärkelserna har också duggat tätt över Sörenstam genom åren, hon har fått en rad hedersbetygelser i form av golfpriser av olika slag, Jerringpriset två gånger (som framröstas av svenska folket) och en medalj av självaste Kung Carl XVI Gustaf.

Men Sverige har fått fram en hel rad duktiga golfare på både herr- och damsidan utöver Annika Sörenstam. Jesper Parnevik är en av de främsta svenska golfspelarna genom tiderna och har vunnit fyra titlar på både PGA-touren och Europatouren. Vid två tillfällen har han också varit ytterst nära att ta hem British Open, vilket ingen svensk herrspelare lyckats med då han försmädligt tvingades se sig besegrad både 1994 och 1997 med minsta möjliga marginal.

Helen Alfredsson är en annan mycket framgångsrik svensk golfspelare och har vunnit en majortävling 1993 samt fyra LPGA-tävlingar. Sammanlagt har hon spelat in 8 miljoner kronor och varit uttagen i laget till Solheim Cup sex gånger.

Andra framstående golfproffs från förr och nu är Henrik Stenson, Maria Hjort, Per-Ulric Johansson, Carin Koch, Liselotte Neumann, Carl Pettersson och Sven Tumba.